Halk arasında yaygın olarak kullanılan ‘ Baharın Müjdecisi ‘ olarak bilinen, sıcaklığın artması durumuna ‘ cemre ‘ denir.
Cemre’nin birer hafta ara ile havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılır
Tarihleri ise: ilk cemre 19-20 şubat, ikinci cemre 26-27 şubat, üçüncü cemre ise 5-6 martta düşer. Her cemre’nin düşüşüyle sıcaklığın arttığı düşünülmektedir.
HALK KÜLTÜRÜNDE CEMRE NİN YERİ
Doğa ile iç içe yaşayan her toplulukta olduğu gibi bizim kültürümüzde de cemre önemli bir doğa olayı olarak kabul ediliyor.
Birinci Cemre:
Birinci cemrenin havaya düştüğüne inanılmaktadır. 19 – 20 Şubat tarihlerinde havaya düşen cemre ile birlikte soğuk havanın kırılmaya başladığı düşünülmektedir. Doğanın uyanmaya başladığının habercisi olan cemre halk tarafından da sevinçle karşılanır.
İkinci Cemre:
26 – 27 Şubat tarihlerinde suya düşen ikinci cemre ile bu tarihlerden sonra suyun ısınacağına işaret eder. Göllerin nehirlerin ve denizlerin sıcaklığının giderek artacağı düşünülür.
Üçüncü Cemre:
Üçüncü cemre ise 5-6 mart tarihlerin de toprağa düşmektedir.
Toprağın ısınmaya başladığı bu tarihlerden sonra meyve fidanları topraktan sularını alırlar, çiçekler yeniden açmaya başlar. Son cemrenin düşmesi ile birlikte ilkbaharın tamamen gelmiş olduğuna inanılır.